Golf - folk- eller snobbsport?

Som prenumerant på Dagens Nyheter har jag följt debatten om golfen som en snobb- eller folkssport och har så klart en del att säga i egenskap av golfare. Vad är det som gör att det snedrekryteras i golfen? Med risk för att ta till religion - dvs ta min egen övertygelse för fakta - så har jag identifierat ett antal punkter som jag tror spelar in.

Priset, eller uppfattningen om priset

Att spela golf är inte billigt, även om kostnaderna i bland överdrivs och sällan på jämförbara villkor ställs de mot kostnaderna i andra sporter.

Dels så måste man vara medlem i en klubb och andelarna till dessa är i allmänhet - särskilt i storstäderna - en förbluffande kostsam historia. Visserligen kan man vara medlem i en klubb utanför hemmaområdet, men då drabbas man i gengäld av att betala för sitt lokala nyttjande. Principen är att man spelar gratis på hemmabanan (det ingår i medlemskapet) och betalar för sig på andra banor (sk. "greenfee"). Greenfee brukar ligga på 200-300 kronor i normalfallet (för 600 får man tillgång till några av de mest exklusiva banorna landet har att uppbringa), och för 4-5 timmars aktivitet så är det i princip jämförbart med att hyra tennisbanor, gå på bio eller roa sig med något annat än gå i skogen.

Därtill kommer utrustningen. Dock är det så att det på utrustningssidan finns ett oerhört stort utbud, och för den som vill köpa bra utrustning utan att samtidigt att betala mycket för marknadsföring och prestige i vissa märken så finns det riktigt bra prylar som är påtagligt mycket billigare än utrustning i många andra sporter och andra fritidsaktiviteter. Man kan få en anständig och komplett (vilket inte behövs - man klarar sig bra med ett urval av klubbor) nybörjarutrustning för under 2000 kronor. Hur mycket hockeyutrustning får man till en junior för samma summa och hur köper man lite i taget i detta fall? "Kalle, du får suspensoaren nästa år" - det går självfallet inte!

"Körkortet" kostar också. Golf spelas med en liten, stenhård boll som kan göra STOR skada om den behandlas ovarsamt och på bana som utgör en mångmiljoninvestering som måste skötas för att inte fara illa. Dessutom är det en sport som i stor utsträckning kräver att man kan reglerna för sporten, eftersom ansvaret för detta ligger på spelaren. För att spelet skall vara säkert så tillåts bara folk med "Körkort" på banorna; för säkerheten och även för att de som går efter inte skall drabbas av att en framförvarande klåpare stoppar upp alla andra, och det med att hacka sönder banan av ren okunskap. Körkortet är grönt och kallas därför "grönt kort" och brukar kunna tas på en kurs för under 1500:-

Vad är det då som gör att det är dyrt att vara med i klubbarna? Om man tittar på lagen om tillgång och efterfrågan så ser man att om tillgången är större än efterfrågan så pressas priset ovillkorligen upp. Det finns en stor skara som skapar efterfrågan, som i olika utsträckning är beredda att betala för varan/tjänsten. Om man ser till att hålla utbudet nere så ser man också till att hålla priserna uppe, vilket får direkta konsekvenser för rekryteringen - det är de med sämst ekonomi som faller ur först i detta race.

Alltså; Genom vissa gruppers militanta motstånd mot golfbaneutbyggnaden, så minskar priskonkurrensen och man slår ut de som är sämst rustade att göra sig gällande i en ekonomisk huggsexa. Detta till förmån för i första hand medelålders män, som är den kategori som oftast har kombinationen solid ekonomi och förmånen att vara herrar över sin egen tid. Det är ju dock inte den kategorin som kan utgöra sportens framtid. I en fungerande marknadsekonomi finns det ofta billigare alternativ, och även i golfen finns det sådant i allt större utsträckning - så kallade Pay'n'Play banor, där man inte behöver grönt kort utan kan på ett prestigelöst och lättillgängligt sätt kan prova sporten. Även övningsanläggningar i form av dringranges finns numera på ganska många ställen för de som vill "torrsimma golf" en stund.

Slutsats: Den största risken att golf - trots intresset - inte på sikt har en chans som folksport, är att det inte byggs banor i den utsträckning som behovet kräver. "Lågprisbanor", pay'n play anläggningar och andra alternativ, där priset inte skall vara den avhållande faktorn, är en förutsättning för att kunna nå hella det sociala spektrat. Golfsporten kan inte själva lösa detta - det måste finnas en politisk ryggrad som står upp i blåsten och ser till att golfbanor av denna typ kommer till stånd; antingen kommunalt eller att entreprenörer får bygglov.

Behovet av förebilder

Förebilder drar folk till sporter. Det är nödvändigt med förebilder för att nå fler än några stycken. Invandrarungdomar i "hårda områden" spelar fotboll - det är billigare och lättillgängligare, men framförallt har vi ingen ung och kaxig kille med artistnamnet "Achmed Wood" som slår Jersper Parnevik i matchplay även om han måste slå ut med puttern.

Tiger Woods är så underbart långt ifrån uttrycket "rashygien" man kan komma - det slutgiltiga beviset på att nazisternas teorier om en överlägsen ras är patetiska! Tiger har öppnat ögonen på många svarta ungdomar och visat att det finns andra vägar för bollbegåvningar som inte är tillräckligt långa för att lyckas i basket och inte heller attraheras av boxning. Han har på många sätt gett golfsporten mer än kanske någon annan före honom, och då inte bara för hans personlighet och i stora stycken brillianta spel.

Tiden

För oss förvärvsarbetande som jobbar heltid och många gånger mer än så, är det få förunnat att vara herre över sin egen tid. Många jobbar fasta tider och möjligheterna att flexa är begränsade. På helgerna är det trångt på banan och därför är spel på veckorna alltid att föredra, om det är möjligt. Myterna och fördomarna kring vem som kan spela dagtid florerar. Oftast är detta delvis felaktigt; fler än man tror har faktiskt möjligheter att spela på dagarna. En del har representation som arbetsuppgift och då kan även golfspel ingå. I första hand är det väl säljare som tillhör denna skara som jobbar medan de spelar golf, utan att för den skull vara golfproffs. Därtill ingår ju alla skiftarbetare som emellanåt jobbar kväll eller natt, och därmed periodvis har dagar tillgängliga. I ett samhälle där service blir en allt viktigare konkurrensfaktor och öppettider på serviceinrättningar blir längre, så kommer allt fler att ha en allt större del av sin fritid förlagd på dagtid. Detta för att inte nämna pensionärerna, som ju har hela dagarna att tillgå (utom då luncherna, för det är då pensionärerna köar på posten så att vi andra inte hinner komma åt ;).

Slutsats

Golfen har i stora stycken ett oförtjänst dåligt rykte, kring krav på ekonomi för att kunna utöva sporten. I mitt resonemang ovan så visar jag att det finns en direkt koppling mellan de militanta motståndarna mot banbyggnad och de sociala klyftorna som kvarstår - de är indirekt skyldiga till de klyftor som fortfarande finns kvar. För att på allvar nå en kritisk massa i alla socialgrupper, måste politikerna sluta lyssna på de militanta anti-golf falangen. Så länge politikerna lyssnar på denna grupp, så kommer fördomarna fortfarande i stor utsträckning att ha visst fog!

(c) July20:th, In the year of the FunkLord 1999 by Pontus Berg