[Senast uppdaterad ]

För monarkin, i tiden

En vanlig uppfattning bland professionella tyckare är att vi 70-80% av befolkningen som uppskattar monarkin och vill ha den kvar är dumskallar. Alla går inte så långt som Republikanska Föreningens ordförande Birgitta Ohlsson som i radio (Lantz i P3) deklarerade att det bara är rasistiska pensionärer som vill ha kvar monarkin. Men den grundläggande inställningen är densamma i hela kultur- och mediaetablissemanget.

Inte minst märktes det under veckan med Brunei-febern. I en förskräckande stor del av media var rapporteringen totalt ensidig. Avvikande åsikter (dvs de åsikter som en stor majoritet av folket har) gavs inte en tiondel av platsen, de var för det mesta förvisade till någon mannen-på-gatan intervju eller några centimeter i en insändarspalt. När Svenska Dagbladet några veckor senare visade att kungens uttalande var grundat på information han fått av UD, var media inte speciellt intresserade längre.

Jag hade länge funderat på att starta en monarkistisk webplats för att bemöta medias snedvridna opinionsbildning. Medias härdsmälta om Brunei blev den avgörande faktorn. Men denna webplats kommer inte bara att klaga på mediemörkret, den kommer också att tända ett ljus i stället. Monarki.nu är till för att påminna om de mycket goda skälen som finns för monarki, både teoretiska och pragmatiska. Skäl som republikivrarna i media hoppas vi skall glömma bort när deras åsiktscensur och partiskhet verkat tillräckligt länge.

Visst får och bör kungahuset och monarkin kritiseras, problemet är att kritikerna alltsomoftast inte kan skilja på kungafamiljens personer och monarkin som institution. Dessutom tar de varje fel till intäkt för att monarkin skall avskaffas, inte förbättras. Republikanerna i media och politik är ju inte alls intresserade av att monarkin fungerar bra, tvärtom, de vill ha bort den.

Och så länge minsta kritiska synpunkt på hur kungahuset sköter sitt uppdrag ofelbart blåses upp av mediejakobinerna i deras krav på Republik! så leder det till att den stora majoriteten monarkister inte är intresserade av att diskutera frågan alls. Det omöjliggör en debatt som skulle kunna utveckla monarkin och göra den ännu bättre. Och detta sakernas tillstånd passar naturligvis den lilla republikanerklicken alldeles utmärkt.

Det passar däremot inte monarki.nu. Denna webplats syfte är inte att verka som enbart en passiv försvarare av den svenska monarkin då den angrips. Ett minst lika viktigt syfte är att ta fram och diskutera förslag på hur den monarki vi har, och vill ha kvar, kan stärkas och utvecklas. Monarki.nu är partipolitiskt obunden.


Redaktör: Per Hagwall, kontaktas på info@monarki.nu Vill du stödja Monarki.nu? Köp dina böcker och cd-skivor från cdon via oss, köptips här