Kårspexet bor inte här längre Men titta gärna på några andra av mina sidor när du ändå är här: Färgkoder i HTML Livsmedelstillsatser i klartext Monarki.nu, med folket, mot etablissemanget Signalflaggor, morsealfabet och bokstaveringsalfabet |
![]() StoryHär nedan kommer huvudlinjerna i spexet. Hela storyn får man se på teatern. Nu kan du boka biljetter till föreställningen.
SOKRATES
Hur var det egentligen? Sokrates skrev aldrig ner något utan gick runt på gator och torg och samtalade med människor. Till en början instämde han i deras åsikter för att mot slutet av samtalen lugnt och sansat bevisa åsikternas orimlighet. Klokast är den som vet att han ingenting vet, hävdade Sokrates. Enligt Sokrates kan man inte bli lycklig om man handlar mot sin vilja. Man måste lyssna till sin inre röst, daimonion, för att veta vad som är rätt och fel. Hans ironier och sarkasmer om de styrande och hans attraktionskraft på ungdomen fick honom på kollissionskurs med de styrande. Vid 70 års ålder blev han anklagad för att missakta statens gudar och utöva ett skadligt inflytande på ungdomen. Han dömdes till döden av en jury bestående av 500 personer. Sokrates fängslades och fick flera erbjudanden om att fly, men tackade bestämt nej. Han tömde med stor värdighet sin giftbägare i åsyn av sina vänner. Det är genom Platon (427-348 f.Kr.) vi vet något om Sokrates. Platon var Sokrates lärjunge. Dödsdomen upprörde Platon mycket och han skrev i förbittring ner Sokrates försvarstal. Platon blev sedermera en filosof med stort inflytande på eftervärlden. Under den här tiden var Perikles (493-429 f.Kr.) Atens ledare. I Perikles Aten blomstrade demokratin och jämlikheten. Perikles lät uppföra många statyer och byggnader, bl.a. templet Parthenon på Akropolis. Vid sin sida hade han Fidias, verksam 460-430 f.Kr. Det var Fidias som fick uppdraget att bygga Parthenon. Fidias själv utförde en del av de framträdande skulpturerna på Akropolis. Pythagoras (580-500 f.Kr.), filosof och matematiker, grundade det s k pytagoreiska förbundet i Kroton, Syditalien. Det var ett religiöst och filosofiskt samfund som tidvis utgjorde en politisk faktor. Pytagoréerna hävdade att allt kan förstås med hjälp av tal. Upptäckten att kvadratroten ur 2 inte kan beskrivas som ett förhållande mellan två tal (ett bråk) blev svår för pytagoréerna och de försökte hålla denna kunskap hemlig. Pythagoras tillskrivs bl.a. upptäckten av de irrationella talen och Pythagoras sats.
|