Kårspexet bor inte här längre
Men titta gärna på några andra av mina sidor när du ändå är här:

Färgkoder i HTML
Livsmedelstillsatser i klartext
Monarki.nu, med folket, mot etablissemanget
Signalflaggor, morsealfabet och bokstaveringsalfabet
 

ROCKEFELLER 1996-97


3/12Södran
4/12Södran
5/12Södran
6/12Södran
7/12Södran
18/1Sundsvall
28/1Södran
29/1Södran
30/1Södran
31/1Södran
1/2Södran
9/2Helsingfors
18/3Södran
19/3Södran
20/3Södran
21/3Södran
22/3Södran
19/4Linköping
14/6Mariefred
Summa: 19

Story


I Jerusalem år 1892 finner vi Al Faro, en religiös sökare på jakt efter att uppnå gudomlighet. Han har kommit fram till att Noak innehade det ark med den magiska formel han behöver för att uppnå sitt mål. På torget framför klagomuren möter han Pasteur som kommit till Jerusalem för att bli fri från sina krämpor. Al Faro åtar sig att bota Pasteur och de beger sig till hans hem på Oljeberget. Oljeberget är även den plats som Rockefeller, en amerikansk arkeolog på jakt efter Noaks ark, har utsett som sin nästa grävplats. Hans största problem är att olja förstör alla hans utgrävningar varför han till sin hjälp har den svenske uppfinnaren Gustav Dalén. De träffar också Martina Bianco, en stigande stjärna i olivoljebranschen, i Jerusalem för att finna den perfekta oliven.

Rockefeller river Al Faros tält varvid en häftig diskussion uppstår. Här kommer nu Alice Tegnér, som ser som sin livsuppgift att lösa alla konflikter, och skiljer de stridande åt för stunden. Al Faro ger sig dock inte och utnyttjar Pasteur för att krossa Rockefeller med hjälp av voodoo. Gustav faller för den rara Alice och Rockefeller försöker imponera på Martina. Alice råkar ramla ner i ett ihåligt olivträd. I avsikt att leta efter Alice beger de andra sig ner i underjorden där dom finner den sökta arken. Al Faro får en idé och lyckas lura dom andra att leta reda på arket åt honom. Försedd med arket tar Al Faro sista steget mot gudomlighet. Pasteur botas genom frystorkning och genom en olyckshändelse råkar Gustav framställa en synnerligen välsmakande brun dryck. Lyckan är nu gjord för Martina och Rockefeller som slår sina oljor ihop och bildar CC.

Ensemblen för Rockefeller.

ROCKEFELLER I REAL REALITY
John Davidson Rockefeller Sr föddes 1839. Han drev oljehandel i Cleveland, Ohio, precis när oljeboomen kom. 1863 byggde han sitt första raffinaderi utanför staden. Företaget växte mycket snabbt, la under sig oljehandeln i Ohio och angränsande stater. På den tiden fanns som bekant inga bilar, vinsterna fanns i lysfotogenen som då hade ersatt valoljan som bränsle för lampor - det fanns som bekant inget elnät heller. 1870 bildades aktiebolaget Standard Oil (Ohio). Rockefeller var aktiv baptist och ansåg det vara varje människas plikt att tjäna så mycket pengar som möjligt, mycket av pengarna donerades sedan till olika välgörande ändamål. Sig själv unnade han inte så mycket.
Rockefeller var fullständigt skrupelfri i sina affärsmetoder och rader av konkurrenter slogs ut och köptes upp. Han lät andra sköta den riskkfyllda utvinningen av råolja men la under sig hela den vidare distributionskedjan ända fram till hushållen. 1879 bildade Rockefeller den (ö)kända Standard Oil-trusten som blev modell för efterföljande monopoltruster i USA, under flera decennier organiserades den amerikanska oljeindustrin under Standard Oil.
Rockefeller kunde dock inte gå hur långt som helst, kongressen förbjöd monopol 1890 och 1911 upplöstes trusten efter beslut av Högsta domstolen i inte mindre än 34 fristående bolag. Redan på 90-talet hade Rockefeller överlåtit det mesta styrandet på sin son, och Rockefeller Sr började ägna sig allt mer åt filantropisk verksamhet. Han bidrog bland annat till grundandet av Chicagos Universitet 1892 och senare till bygget av Rockefeller Center på Manhattan. (Hans arvtagare har fortsatt i den traditionen, John D Jr skänkte tomten på Manhattan där FN-skrapan byggdes). Han hade ett bra tag på sig att idka välgörenhet, han levde till 1937.

DRY MARTINI
Rockefeller hade många strängar på sin lyra, på lyran blir man av Dry Martini. Ett par år innan Standard Oil upplöstes slank han som vanligt in på sitt favorithak, hotell Knicker-bocker i New York. Barmästaren hade då en överraskning i beredskap, i stället för Rockefellers sedvanliga ”Gin-and-French” (någon som vet vad det är, förresten?) serverade han en variant på drinken. Lika delar gin och vermouth, lite orange bitter, ett citronskal kramat över glaset och en oliv i, spetsad på en cocktailpinne. Rockefeller svepte drinken och fann den utmärkt, han föreslog att den skulle döpas efter sin skapare. Och barmästarens namn var Martini di Arma di Taggio.
-vi döper den till Martini
-sir, jag skulle föredra namnet Dry Martini
Så fick det bli, sedan drack Rockefeller åtskilliga glas.


historia
samtliga föreställningar
huvudsidan